Szakszuka

To niebanalny sposób na śniadanie, które można podać wprost z patelni.

Liczba porcji: 2/3

Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona, świeża
  • puszka pomidorów krojonych
  • nać pietruszki
  • 3-4 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • pół łyżeczki wędzonej papryki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka oraz plasterki czosnku.

Dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż kilka minut.

Dolej pomidory, wędzoną paprykę, sól i pieprz a następnie duś aż nadmiar wody odparuje.

Zrób wgłębienia w sosie i wbij po jednym jajku. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut aż białka będą ścięte a żółtka pozostaną płynne.

Podaj z pokrojoną natką pietruszki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności