Syrop piernikowy

Idealny na zimowe wieczory. Możemy go dodać do kawy, herbaty, polać nim naleśniki lub placki. To też świetny pomysł na prezent dla najbliższych.

Liczba porcji: 350 ml

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • kawałek imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren kardamonu

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 30-45 minut, aż całość zgęstnieje i zmniejszy objętość o około 1/3. Przecedzamy i przelewamy do buteleczek. Przechowujemy w lodówce.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności