Świąteczny poncz żurawinowy

Rozgrzewający poncz, w sam raz na zimowe wieczory. Możemy regulować jego słodycz ilością miodu i rodzajem wina. W wersji bezalkoholowej wino można wymienić na sok żurawinowy.

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 500 ml czerwonego wina
  • 500 g świeżej żurawiny
  • 2 pomarańcze
  • mały kawałek imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 4 ziarna kardamonu
  • miód do smaku

Wszystkie składniki, oprócz miodu, dodajemy do garnka i podgrzewamy przez 15 minut, aż przyprawy puszczą aromat. Chłodzimy i dosładzamy do smaku miodem. Podajemy na zimno lub na gorąco, z plastrem świeżej pomarańczy.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności