Steki z karmelizowanymi w miodzie marchewkami

Dobrze wysmażone steki z ciekawymi dodatkami to idealny pomysł na kolację dla dwojga. My proponujemy podać je ze słodkimi marchewkami, pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatką.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 steki
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 400 g mini marchewek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa i masło do smażenia
  • świeżo mielony pieprz i sól

Marchewki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy miodem i odrobiną oliwy. Posypujemy solą i tymiankiem. Pieczemy w 200°C aż będą miękkie i zarumienione (ok. 20 minut).

Steki wyciągamy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Mięso porządnie solimy i pieprzymy z obu stron i obsmażamy na dużym ogniu – również boki, żeby zamknąć mięso. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn i smażymy po kilka minut z każdej strony, oblewając w międzyczasie roztopionym masłem.

Stopień wysmażenia najlepiej wyczuwać metodą „na palec”. Kciukiem dotykamy po kolei palców, a drugą ręką sprawdzamy sprężystość mięsa przy kciuki i porównujemy naciskając mięso. Stek krwisty – dotykamy palca wskazującego, stek średnio-krwisty – palca środkowego, medium – serdecznego, a wysmażony – małego palca.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności