Dobrze wysmażone steki z ciekawymi dodatkami to idealny pomysł na kolację dla dwojga. My proponujemy podać je ze słodkimi marchewkami, pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatką.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 steki
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 400 g mini marchewek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa i masło do smażenia
- świeżo mielony pieprz i sól
Marchewki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy miodem i odrobiną oliwy. Posypujemy solą i tymiankiem. Pieczemy w 200°C aż będą miękkie i zarumienione (ok. 20 minut).
Steki wyciągamy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Mięso porządnie solimy i pieprzymy z obu stron i obsmażamy na dużym ogniu – również boki, żeby zamknąć mięso. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn i smażymy po kilka minut z każdej strony, oblewając w międzyczasie roztopionym masłem.
Stopień wysmażenia najlepiej wyczuwać metodą „na palec”. Kciukiem dotykamy po kolei palców, a drugą ręką sprawdzamy sprężystość mięsa przy kciuki i porównujemy naciskając mięso. Stek krwisty – dotykamy palca wskazującego, stek średnio-krwisty – palca środkowego, medium – serdecznego, a wysmażony – małego palca.