Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym – La Bonita

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Poznajcie sposób na proste i szybkie danie, które stanie się prawdziwą ucztą. Bogaty smak i aromat pasty z kurkami w kremowym sosie śmietanowym potrafi zawrócić w głowie. Dodatkowo kurki to niezwykłe źródło witamin, w tym B5, która wpływa na redukcję stresu. Smacznego i na zdrowie!

Liczba porcji: 2/3

Składniki:

  • Makaron 200g
  • Kurki 200g Śmietana 18%
  • 100g Olej roślinny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Parmezan
  • Świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Po zagotowaniu wody solimy makaron. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy i suszymy na papierowym ręczniku. Większe grzyby możemy pokroić. Pokrojoną cebulę podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek oraz kurki i smażymy ok. 5 minut, aż z grzybów odparuje woda. Całość zalewamy śmietaną oraz doprawiamy pieprzem. Dusimy wszystko przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy wszystko razem. Dla podkreślenia smaku warto również dodać płatki parmezanu. Danie można udekorować świeżym rozmarynem.

Powrót do listy przepisów