Sos z zielonym pieprzem
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- Zielony pieprz z zalewy 2 łyżki
- Cebulka 1 mała szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Białe wino ½ kieliszka
- Masło 2 łyżki
- Gałązka tymianku
- Oliwa do smażenia
- Śmietanka 30% ½ szkl.
- Bulion 1,5 szkl.
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Obsmaż na patelni z oliwą, aż cebula zrobi się miękka i lekko rumiana. Następnie pieprz odsącz z zalewy i wsyp na patelnie. Dodaj tymianek i zalej białym winem. Kiedy alkohol całkowicie odparuje, dodaj bulion oraz śmietankę i gotuj, aż płyn lekko odparuje i zgęstnieje. Na końcu dopraw według upodobań: solą i pieprzem oraz zimnym masłem.