Sos z zielonym pieprzem

Sos z zielonym pieprzem

Sos z zielonym pieprzem

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

  • Zielony pieprz z zalewy 2 łyżki
  • Cebulka 1 mała szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Białe wino ½ kieliszka
  • Masło 2 łyżki
  • Gałązka tymianku
  • Oliwa do smażenia
  • Śmietanka 30% ½ szkl.
  • Bulion 1,5 szkl.
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Obsmaż na patelni z oliwą, aż cebula zrobi się miękka i lekko rumiana. Następnie pieprz odsącz z zalewy i wsyp na patelnie. Dodaj tymianek i zalej białym winem. Kiedy alkohol całkowicie odparuje, dodaj bulion oraz śmietankę i gotuj, aż płyn lekko odparuje i zgęstnieje. Na końcu dopraw według upodobań: solą i pieprzem oraz zimnym masłem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności