Sos serowy

Sos serowy

Sos serowy

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Mleko 1l.
  • Ser parmezan 30g
  • Ser cheddar 100g
  • Ser gruyere 50g
  • Masło 3 łyżki
  • Mąka 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa szczypta
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie sery zetrzyj na drobnej tarce. Na patelni rozgrzej masło a kiedy się rozpuści dosyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj praż ok 1min. Zasmażkę zalej mlekiem cały czas mieszając aby nie powstały grudki i zagotuj od czasu do czasu mieszając aż do zgęstnienia płynu. Dopraw odrobiną gałki muszkatołowej i dosyp wszystkie sery dokładnie mieszając. Sos podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia serów. Sos idealnie pasuje do zapiekanek czy jako dip

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności