Sok malinowy

Data:
Autor:
Kategoria: Soki
sok-malinowy

Bardzo prosty i szybki przepis na sok z malin, dzięki któremu zachowamy smak tych owoców na zimę. Ilość cukru można zwiększyć jeśli maliny nie są mocno słodkie. Liczba porcji: ok 1,5l Składniki: 2 kg malin 300 g cukru Do dolnej misy sokownika wlewamy wodę. Do górnej wsypujemy maliny oraz cukier, przykrywamy. Gotujemy, aż maliny puszczą cały sok.

Sok jabłkowy

Data:
Autor:
Kategoria: Soki
sok-jablkowy

Sok z podanych proporcji najlepszy jest do rozcieńczania. Jeśli chcemy go pić od razu dodajmy mniej cukru. Do jabłek świetnie pasuje mięta, ale można ją pominąć w przepisie. Liczba porcji: w zależności od soczystości owoców Składniki: 2 kg jabłek 200 g cukru 2-3 gałązki mięty Jabłka myjemy i kroimy na małe części (nie trzeba wycinać gniazd nasiennych ani obierać).

Sok z czerwonej porzeczki

Data:
Autor:
Kategoria: Soki
sok-z-czerwonej-porzeczki

Sok o pięknym kolorze i dużej zawartości witaminy C. Możemy go dodawać do innych napojów albo użyć jako koncentrat do rozwodnienia Składniki: 2 kg czerwonych porzeczek 500 g cukru Porzeczki myjemy i obieramy z większych szypułek. Do dolnej części sokownika wlewamy wodę. Do górnej wrzucamy porzeczki oraz cukier. Sokownik stawiamy na kuchence i gotujemy. Kiedy w wężyku pojawi się sok, możemy

Więcej aktualności