Śniadaniowy bajgiel z jajecznicą, boczkiem i szczypiorkiem

Klasyczne śniadanie zamknięte w bajglu. Do tej podstawowej wersji można dodać dowolne, ulubione dodatki. My postawiliśmy na rzodkiewkę.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 plastrów boczku
  • 4 rzodkiewki
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2 bajgle
  • sól, pieprz

 

Boczek podsmażamy na suchej patelni. Zostawiamy wytopiony tłuszcz, a plastry przekładamy na talerz. Jajka wylewamy na tę samą patelnię. Delikatnie podsmażamy, starając się na początku nie naruszyć żółtek, tak żeby tylko białko się ścięło. Następnie mieszamy całość i dalej smażymy, aż żółtka delikatnie się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową jajecznicę przekładamy na przekrojone bajgle. Dodajemy wcześniej usmażony boczek, pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek. Przykrywamy drugą połową bajgla i podajemy.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności