Klasyczne śniadanie zamknięte w bajglu. Do tej podstawowej wersji można dodać dowolne, ulubione dodatki. My postawiliśmy na rzodkiewkę.
Składniki:
- 4 jajka
- 8 plastrów boczku
- 4 rzodkiewki
- garść posiekanego szczypiorku
- 2 bajgle
- sól, pieprz
Boczek podsmażamy na suchej patelni. Zostawiamy wytopiony tłuszcz, a plastry przekładamy na talerz. Jajka wylewamy na tę samą patelnię. Delikatnie podsmażamy, starając się na początku nie naruszyć żółtek, tak żeby tylko białko się ścięło. Następnie mieszamy całość i dalej smażymy, aż żółtka delikatnie się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową jajecznicę przekładamy na przekrojone bajgle. Dodajemy wcześniej usmażony boczek, pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek. Przykrywamy drugą połową bajgla i podajemy.