Sernik cytrynowy z polewą jogurtową

Kremowy, cytrynowy, idealny – taki jest nasz sernik cytrynowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nasza rada, żeby nie opadł? Mieszaj tylko do połączenia składników. Zbyt dużo powietrza w masie, a sernik najpierw wyrośnie, a później spektakularnie opadnie. Trzymaj się naszego przepisu, a wyjdzie płaski jak stół!

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g masła

 

Masa serowa*:

  • 1 kg sera do serników
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g jogurtu greckiego

 

Do dekoracji: plastry cytryny, bezy, kwiaty jadalne, mięta

 

 

*Składniki muszą być w temperaturze pokojowej

 

Przygotowanie:

Ciasteczka wsypujemy do malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do niego ciastka i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy (20-24 cm średnicy) i ugniatamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

 

Do miski dodajemy wszystkie składniki na masę serową i delikatnie mieszamy trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły.

Formę z upieczonym spodem obkładamy dokładnie folią aluminiową, żeby nie przemokła w trakcie pieczenia. Wewnątrz boki smarujemy masłem i wlewamy masę serową. Formę wstawiamy do głębokiej blachy do pieczenia i wlewamy tyle wody, żeby sięgała minimum do połowy tortownicy. Pieczemy w 160°C przez 1,5 godziny. Zostawiamy na min. godzinę w zamkniętym piekarniku. Potem wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 

Jogurt przekładamy do rondelka i podgrzewamy (nie zagotowujemy!). Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Polewamy sernik i dekorujemy.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności