Semlor to popularne w Szwecji karnawałowe bułeczki, jedzone, tak jak u nas pączki, ale nie w czwartek, a tłusty wtorek
Liczba porcji: 9
Składniki:
- 26 g drożdży
- 125 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżka mielonego kardamonu
- 1 jajko
- 330 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 100 g migdałów bez skórki
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 250 ml śmietany 30%
- cukier puder
W misce umieszczamy drożdże, mleko, jajko oraz cukier i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dosypujemy połowę mąki i mieszamy do połączenia składników (można użyć miksera w tym celu). Wsypujemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, kardamon oraz pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 9 części, każda o wadze ok. 70 g. Formujemy małe, okrągłe bułeczki, rolując ciasto po omączonym blacie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Migdały prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Umieszczamy w blenderze razem z cukrem i mlekiem, miksujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki, żeby zgęstniała.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bułeczki smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 12-15 minut, aż będą mocno wypieczone. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Następnie nożem do chleba odcinamy czubki i wyciągamy widelcem odrobinę ciasta ze środka, robiąc miejsce na nadzienie. Do każdej bułeczki wkładamy nadzienie. Śmietanę ubijamy na sztywny krem i za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy trochę na każdą bułkę. Przykrywamy wcześniej odciętymi czubkami i posypujemy cukrem pudrem.