Miękki i rozpływający się w ustach schab w kremowym sosie z sezonowymi grzybami.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- łyżka oleju
- cebula
- 300 g świeżych kurek
- 200 ml śmietanki 18%
- sól, pieprz
- 1 szklanka wody
- Mięso umyj, osusz i rozbij. Dopraw solą i pieprzem.
- W niskim garnku rozgrzej olej. Smaż po 2 kotlety z każdej strony do czasu aż mięso się zetnie. Odłóż na ręcznik papierowy.
- Na tłuszczu po smażeniu kotletów podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
- Dodaj schab, zalej wodą i duś pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Po tym czasie dodaj oczyszczone kurki, gotuj następne 15 minut.
- Dodaj śmietankę, zdejmij pokrywkę i duś około 5-10 minut aż sos zgęstnieje.
- Podaj danie z kaszą lub młodymi ziemniakami.