Schab w sosie kurkowym

Miękki i rozpływający się w ustach schab w kremowym sosie z sezonowymi grzybami. 

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • łyżka oleju
  • cebula
  • 300 g świeżych kurek
  • 200 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka wody
  1. Mięso umyj, osusz i rozbij. Dopraw solą i pieprzem.
  2. W niskim garnku rozgrzej olej. Smaż po 2 kotlety z każdej strony do czasu aż mięso się zetnie. Odłóż na ręcznik papierowy.
  3. Na tłuszczu po smażeniu kotletów podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.
  4. Dodaj schab, zalej wodą i duś pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  5. Po tym czasie dodaj oczyszczone kurki, gotuj następne 15 minut.
  6. Dodaj śmietankę, zdejmij pokrywkę i duś około 5-10 minut aż sos zgęstnieje.
  7. Podaj danie z kaszą lub młodymi ziemniakami.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności