Jednogarnkowe danie obiadowe, które można podać z kaszą lub ryżem.
Składniki dla 4 osób:
- 400 g schabu
- łyżka mąki
- łyżka oleju
- sól i pieprz
- papryka słodka, wędzona
- majeranek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- puszka pomidorów
- 250 g pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz. Pokrój w plastry a następnie w paski.
- Przypraw solą, pieprzem, łyżeczką papryki wędzonej i majerankiem.
- Oprósz schab mąką.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni.
- Smaż schab z każdej strony do czasu aż mięso się zarumieni.
- Zdejmij mięso z garnka i dodaj pokrojoną w piórka cebule.
- Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w paski paprykę, smaż chwilę.
- Następnie dodaj pieczarki i ogórki konserwowe pokrojone w plasterki oraz pomidory.
- Gotuj następne 20-30 minut do czasu aż schab i warzywa zmiękną.