Schab po bałkańsku z papryką – La Bonita

Schab po bałkańsku z papryką

Jednogarnkowe danie obiadowe, które można podać z kaszą lub ryżem.

Składniki dla 4 osób:

    •  400 g schabu
    •  łyżka mąki
    •  łyżka oleju
    •  sól i pieprz
    •  papryka słodka, wędzona
    •  majeranek
    •  1 cebula
    •  2 ząbki czosnku
    •  2 czerwone papryki
    •  puszka pomidorów
    •  250 g pieczarek
    •  3 ogórki konserwowe

 

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz. Pokrój w plastry a następnie w paski.
  2. Przypraw solą, pieprzem, łyżeczką papryki wędzonej i majerankiem.
  3. Oprósz schab mąką.
  4. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  5. Smaż schab z każdej strony do czasu aż mięso się zarumieni.
  6. Zdejmij mięso z garnka i dodaj pokrojoną w piórka cebule.
  7. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w paski paprykę, smaż chwilę.
  8. Następnie dodaj pieczarki i ogórki konserwowe pokrojone w plasterki oraz pomidory.
  9. Gotuj następne 20-30 minut do czasu aż schab i warzywa zmiękną.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności