Panzanella

Data:
Autor:
Kategoria: Sałatki
panzanella

Panzanella to włoska sałatka, oryginalnie zawierająca jedynie pomidory, chleb i czerwoną cebulę. Można jednak ją modyfikować i dodawać inne warzywa czy zioła. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Liczba porcji: 2 Składniki: 2 duże kromki chleba, najlepiej na zakwasie 1/2 czerwonej cebuli 3 dojrzałe pomidory 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek +

Letnia sałatka z halloumi i kaszą bulgur

Data:
Autor:
Kategoria: Sałatki
letnia-salatka-z-halloumi-i-kasza-bulgur

Prosta ale nieoczywista sałatka z połączenia kaszy bulgur, arbuza i sera halloumi. Orzeźwiająca pozycja na lato. Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g kaszy bulgur 50 g łuskanych ziaren słonecznika 300 g arbuza 250 g sera halloumi 1/2 cytryny 1 mały pęczek bazylii kilka gałązek mięty 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól Na suchej patelni

Sałatka z młodych ziemniaków i bobu ze stekiem

Data:
Autor:
Kategoria: Sałatki
salatka-z-mlodych-ziemniakow-i-bobu-ze-stekiem

Bardzo pożywna sałatka, z aromatycznym sosem na bazie ziół i musztardy francuskiej. Idealna na obiad lub kolację Liczba porcji: 2 Składniki: 800 g młodych ziemniaków 300 g bobu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 4 łyżki oliwy po kilka gałązek: koperku, natki pietruszki i szczypiorku 1 stek wołowy, ok. 250 g olej i masło do smażenia sól, pieprz

Sałatka Cobba

Data:
Autor:
Kategoria: Sałatki
salatka-cobba

Amerykańska sałatka, której podstawą jest zielona sałata i ułożone na wierzchu różnorodne dodatki Liczba porcji: 2 Składniki: 1/4 sałaty lodowej 1 jabłko 2 jajka ugotowane na twardo 1 awokado 100 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych 1 pierś z kurczaka 200 g boczku w kawałku 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 1

Więcej aktualności