Sałatka z rukolą, burakiem, fetą i słonecznikiem

To szybki i pyszny pomysł na przemycenie zdrowego buraka do diety.

Składniki dla 2 osób:

  •  2 małe ugotowane buraki
  •  50g sera feta
  •  2 garści rukoli
  •  garść słonecznika
  • garść żurawiny

Sos:

  •  1 łyżka oleju rzepakowego
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  1 łyżka musztardy francuskiej
  •  1 łyżka miodu
  •  sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Pestki słonecznika wsyp na suchą patelnię, podgrzewaj  na małym ogniu około 4-5 minut do zarumienienia pestek. Wystudź.

Buraki pokrój w plasterki.

Na talerzu rozłóż rukolę, kawałki sera feta, plasterki buraka, posyp słoneczkiem i żurawiną.

Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę. Podawaj od razu.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności