Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- Miks ulubionych sałat: roszponka, frisee, rukola, dębowa, rzymska itd.
- Granat 1szt
- Pestki słonecznika 2 łyżki
- Marchew ½ szt
- Ogórek zielony ½ szt.
- Pomidorki cherry garść
- Petki dyni 2 łyżki
- Parmezan ok 60g
Sos:
- Ocet balsamiczny 1 łyżka
- Miód 1 łyżeczka
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Musztarda ½ łyżeczki
- Olej 3 łyżki
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Granat obierz. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni. Parmezan pokrój na kawałki. Marchewkę pokrój w cienką zapałkę a ogórek w półplasterki. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki sosu. Do miski wsyp sałatę i wymieszaj ją z pomidorkami, ogórkiem, marchewką, połową pestek granatu i pestkami dyni oraz słonecznika. Całość polej sosem i posyp parmezanem i pozostałym granatem.