Sałatka z pestkami, granatem i parmezanem

Sałatka z pestkami, granatem i parmezanem

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Miks ulubionych sałat: roszponka, frisee, rukola, dębowa, rzymska itd.
  • Granat 1szt
  • Pestki słonecznika 2 łyżki
  • Marchew ½ szt
  • Ogórek zielony ½ szt.
  • Pomidorki cherry garść
  • Petki dyni 2 łyżki
  • Parmezan ok 60g

Sos:

  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Miód 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Musztarda ½ łyżeczki
  • Olej 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Granat obierz. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni. Parmezan pokrój na kawałki. Marchewkę pokrój w cienką zapałkę a ogórek w półplasterki. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki sosu. Do miski wsyp sałatę i wymieszaj ją z pomidorkami, ogórkiem, marchewką, połową pestek granatu i pestkami dyni oraz słonecznika. Całość polej sosem i posyp parmezanem i pozostałym granatem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności