Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Świeża i szybka w przygotowaniu sałatka w orientalnym stylu. Dla fanów owoców morza i pikantnych przypraw.

Składniki :

  •  100 g makaronu ryżowego
  •  5 krewetek mrożonych
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  kawałek czerwonej lub żółtej papryki
  •  1/4 ogórka
  •  cebula dymka
  •  pół papryczki chili

Sos:

  •  sos sojowy 1 łyżka
  •  ocet ryżowy 1 łyżka
  •  cukier trzcinowy 1 łyżka
  •  sok z limonki, 1 łyżka

Do podania:

  • kolendra lub pietruszka

Przygotowanie:

Makaron, w zależności od rodzaju zalej wrzącą wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i potnij nożyczkami na mniejsze kawałki.

Rozmroź krewetki, natnij ich grzbiet, zdejmij pancerz i usuń ciemne jelito. Osusz każdą krewetkę.

Wymieszaj składniki sosu. Wlej go do małego garnka i gotuj około minuty.

Włóż do gotującego się sosu krewetki i posiekaną papryczkę chili. Gotuj krewetki przez chwilę z każdej strony. (około 30 sekund na stronę)

Włóż do miski makaron, plasterki ogórka i papryki oraz połówki pomidorków.

Dodaj krewetki wraz z sosem i wymieszaj. Posyp kolendrą i dymką.

 

Do przygotowania polecamy czajnik Azul.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności