Świeża i szybka w przygotowaniu sałatka w orientalnym stylu. Dla fanów owoców morza i pikantnych przypraw.
Składniki :
- 100 g makaronu ryżowego
- 5 krewetek mrożonych
- kilka pomidorków koktajlowych
- kawałek czerwonej lub żółtej papryki
- 1/4 ogórka
- cebula dymka
- pół papryczki chili
Sos:
- sos sojowy 1 łyżka
- ocet ryżowy 1 łyżka
- cukier trzcinowy 1 łyżka
- sok z limonki, 1 łyżka
Do podania:
- kolendra lub pietruszka
Przygotowanie:
Makaron, w zależności od rodzaju zalej wrzącą wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i potnij nożyczkami na mniejsze kawałki.
Rozmroź krewetki, natnij ich grzbiet, zdejmij pancerz i usuń ciemne jelito. Osusz każdą krewetkę.
Wymieszaj składniki sosu. Wlej go do małego garnka i gotuj około minuty.
Włóż do gotującego się sosu krewetki i posiekaną papryczkę chili. Gotuj krewetki przez chwilę z każdej strony. (około 30 sekund na stronę)
Włóż do miski makaron, plasterki ogórka i papryki oraz połówki pomidorków.
Dodaj krewetki wraz z sosem i wymieszaj. Posyp kolendrą i dymką.
Do przygotowania polecamy czajnik Azul.