Lekka sałatka z greckim serem to dowód na to, że grillować na patelni można o każdej porze roku.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 200 g sera halloumi
- oliwa
- oregano
- sałata rzymska, kilka liści
- rukola, garść
- pół świeżego ogórka
- 2 łyżki ziaren granatu
- kilka oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ser pokrój w plastry o grubości 1 cm. Natrzyj oliwą i suszonym oregano.
Rozgrzej patelnię i połóż na niej plastry sera. Grilluj z jednej strony około 2-3 minuty do zarumienienia sera a następnie przewróć i smaż kolejne 2 minuty.
Na talerzu rozłóż sałatę rzymską i rukolę. Pokrój pomidorki, oliwki i ogórek w plasterki, połóż na sałacie.
Gorący ser ułóż na warzywach, posyp pestkami granatu, świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą.