Sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka z ziemniaków i warzyw korzeniowych z majonezem. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole

Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g marchewki (ok. 3 szt.)
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 8 łyżek majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki oraz marchewkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie (uważamy, żeby za nadto nie rozgotować). Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę.

Jajka gotujemy na twardo ok. 10 minut. Obieramy i kroimy na krajalnicy do jajek w drobną kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzamy. Ogórki kroimy bardzo drobno.

Wszystkie warzywa mieszamy razem z majonezem i musztardą. Solimy i pieprzymy do smaku.

Sałatkę najlepiej zostawić na kilka godzin, żeby smaki „przeszły” i wtedy jeszcze raz sprawdzić, czy nie trzeba jej doprawić.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności