Klasyczna sałatka z ziemniaków i warzyw korzeniowych z majonezem. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 350 g marchewki (ok. 3 szt.)
- 4 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 2-3 ogórki kiszone
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki oraz marchewkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie (uważamy, żeby za nadto nie rozgotować). Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę.
Jajka gotujemy na twardo ok. 10 minut. Obieramy i kroimy na krajalnicy do jajek w drobną kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzamy. Ogórki kroimy bardzo drobno.Wszystkie warzywa mieszamy razem z majonezem i musztardą. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatkę najlepiej zostawić na kilka godzin, żeby smaki „przeszły” i wtedy jeszcze raz sprawdzić, czy nie trzeba jej doprawić.