Amerykańska sałatka, której podstawą jest zielona sałata i ułożone na wierzchu różnorodne dodatki
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1/4 sałaty lodowej
- 1 jabłko
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 awokado
- 100 g sera feta
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g boczku w kawałku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 75 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sałatę siekamy. Jabłko kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół. Boczek kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Awokado kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Ściągamy z patelni, ale zostawiamy wytopiony tłuszcz i podsmażamy na nim kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż środek będzie ścięty.
Z octu, oliwy, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce układamy na spodzie sałatę. Następnie na wierzchu po kolei, w pasmach resztę składników (kurczaka kroimy w plastry, a fetę kruszymy). Polewamy sosem i podajemy.