Sałatka Cobba

Amerykańska sałatka, której podstawą jest zielona sałata i ułożone na wierzchu różnorodne dodatki

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1/4 sałaty lodowej
  • 1 jabłko
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 100 g sera feta
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g boczku w kawałku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sałatę siekamy. Jabłko kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół. Boczek kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Awokado kroimy w kostkę.

Na patelni podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Ściągamy z patelni, ale zostawiamy wytopiony tłuszcz i podsmażamy na nim kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż środek będzie ścięty.

Z octu, oliwy, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

W misce układamy na spodzie sałatę. Następnie na wierzchu po kolei, w pasmach resztę składników (kurczaka kroimy w plastry, a fetę kruszymy). Polewamy sosem i podajemy.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności