Sałatka cezar

Jedna z klasycznych sałatek. Cały jej smak opiera się na sosie z dodatkiem anchois. Podstawową wersję można wzbogacić o inne warzywa, np. pomidorki lub zastąpić kurczaka krewetkami.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 sałaty rzymskie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 bułka ciabatta
  • 20 g parmezanu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 kawałki anchois
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż będzie złociste. Sprawdzamy czy w środku jest ścięte.

Bułkę kroimy w kostkę. Na patelni ponownie rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy grzanki.

Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Parmezan ścieramy na tarce, na małych oczkach. Anchois rozgniatamy w miseczce widelcem. Dodajemy majonez, ocet lub sok z cytryny, sos sojowy oraz połowę parmezanu. Mieszamy dokładnie.

Kurczaka kroimy w plastry. Łączymy z sałatą i sosem. Przekładamy do talerzy, posypujemy grzankami oraz pozostałym parmezanem

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności