Jedna z klasycznych sałatek. Cały jej smak opiera się na sosie z dodatkiem anchois. Podstawową wersję można wzbogacić o inne warzywa, np. pomidorki lub zastąpić kurczaka krewetkami.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 sałaty rzymskie
- 1 pierś z kurczaka
- 1 bułka ciabatta
- 20 g parmezanu
- 4 łyżki majonezu
- 2 kawałki anchois
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż będzie złociste. Sprawdzamy czy w środku jest ścięte.
Bułkę kroimy w kostkę. Na patelni ponownie rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy grzanki.
Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Parmezan ścieramy na tarce, na małych oczkach. Anchois rozgniatamy w miseczce widelcem. Dodajemy majonez, ocet lub sok z cytryny, sos sojowy oraz połowę parmezanu. Mieszamy dokładnie.
Kurczaka kroimy w plastry. Łączymy z sałatą i sosem. Przekładamy do talerzy, posypujemy grzankami oraz pozostałym parmezanem