Ryż na mleku z białą czekoladą, morelami i skórką z cytryny

Ryż na mleku z białą czekoladą, morelami i skórką z cytryny

Ryż na mleku z białą czekoladą, morelami i skórką z cytryny

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Ryż biały 1,5szkl.
  • Mleko 1l.
  • Suszone morele garść
  • Biała czekolada 100g
  • Cynamon kora kawałek
  • Laska wanilii ½ szt
  • Miód 1 łyżeczka do smaku
  • Sok z ½ cytryny
  • Skórka z ½ cytryny

Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy go mlekiem. Dodajemy cynamon i przekrojoną na pół laskę wanilii. Całość zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Całość gotujemy na małym ogniu aż ryż się niemal ugotuje. Pod koniec gotowania dodajemy morelę pokrojoną w paski, miód, połamaną białą czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny. Całość mieszamy aż czekolada się rozpuści. Ryż można podawać z bitą śmietaną lub owocami.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności