Ryż na mleku z białą czekoladą, morelami i skórką z cytryny
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- Ryż biały 1,5szkl.
- Mleko 1l.
- Suszone morele garść
- Biała czekolada 100g
- Cynamon kora kawałek
- Laska wanilii ½ szt
- Miód 1 łyżeczka do smaku
- Sok z ½ cytryny
- Skórka z ½ cytryny
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy go mlekiem. Dodajemy cynamon i przekrojoną na pół laskę wanilii. Całość zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Całość gotujemy na małym ogniu aż ryż się niemal ugotuje. Pod koniec gotowania dodajemy morelę pokrojoną w paski, miód, połamaną białą czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny. Całość mieszamy aż czekolada się rozpuści. Ryż można podawać z bitą śmietaną lub owocami.