Rosół z pieczonych warzyw i mięs

Taki rosół ma głęboki smak i kolor, a to dzięki podpieczeniu składników w wysokiej temperaturze, aby nabrały koloru i smaku właśnie. Przygotowując zupę w szybkowarze skrócimy czas gotowania z 3-4 godzin do 40 minut.

Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 3 porcje rosołowe z różnych mięs, np. kurczaka, kaczki, indyka
  • 2 małe marchewki
  • 1 duży seler
  • 4 pietruszki
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 1 gałązka świeżego
  • woda
  • sól, pieprz

Mięsa i warzywa korzeniowe oraz pora układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 220°C, funkcja grill, aż się zarumienią, ok. 15-20 minut. Przekładamy do szybkowaru. Dodajemy przyprawy (bez soli) i zalewamy wodą, do wyznaczonej w garnku górnej granicy. Zamykamy szybkowar i gotujemy zgodnie z instrukcją przez 40 minut. Odcedzamy warzywa i mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, pokrojoną ugotowaną marchewką i natką pietruszki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności