Taki rosół ma głęboki smak i kolor, a to dzięki podpieczeniu składników w wysokiej temperaturze, aby nabrały koloru i smaku właśnie. Przygotowując zupę w szybkowarze skrócimy czas gotowania z 3-4 godzin do 40 minut.
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- 3 porcje rosołowe z różnych mięs, np. kurczaka, kaczki, indyka
- 2 małe marchewki
- 1 duży seler
- 4 pietruszki
- 1 por
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 suszony pomidor
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 1 gałązka świeżego
- woda
- sól, pieprz
Mięsa i warzywa korzeniowe oraz pora układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 220°C, funkcja grill, aż się zarumienią, ok. 15-20 minut. Przekładamy do szybkowaru. Dodajemy przyprawy (bez soli) i zalewamy wodą, do wyznaczonej w garnku górnej granicy. Zamykamy szybkowar i gotujemy zgodnie z instrukcją przez 40 minut. Odcedzamy warzywa i mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, pokrojoną ugotowaną marchewką i natką pietruszki.