Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem

Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem

Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Filet z kurczaka 600g
  • Wędzony boczek w plastrach ok 300g
  • Szpinak świeży 200g
  • Orzechy woskie ½ szkl.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Gałka muszkatołowa szczypta
  • Masło 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Białe wino wytrawne 1 kieliszek
  • Tymianek świeży gałązka
  • Oliwa do smażenia
  • Bulion 1 szkl.
  • Natka pietruszki garść

Przygotowanie: Kurczaka pokrój na grube plastry i lekko rozbij. Dopraw dokładnie solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z łyżką masła. Wrzuć posiekany czosnek i smaż ok 1min. Szpinak umyj i osusz a następnie dodaj na patelnię. Całość duś na średniej mocy cały czas mieszając aż szpinak zmięknie i straci na objętości. Na końcu dopraw go sola oraz pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odstaw do przestygnięcia. Orzechy posiekaj. Na każdym kawałku mięsa ułóż łyżeczkę orzechów a następnie porcję szpinaku i dokładnie zwiń w zwarta roladkę. Całość dokładnie owiń plastrami wędzonego boczku a roladkę zepnij wykałaczką. Na rozgrzanej patelni obsmaż roladki z każdej strony aż zrobią się rumiane. Następnie wlej wino z tymiankiem i gotuj aż odparuje cały alkohol. Dolej bulion i gotuj całość aż płyn odparuje do połowy. Na końcu sos dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz zimne masło i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności