Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- Filet z kurczaka 600g
- Wędzony boczek w plastrach ok 300g
- Szpinak świeży 200g
- Orzechy woskie ½ szkl.
- Czosnek 3 ząbki
- Gałka muszkatołowa szczypta
- Masło 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Białe wino wytrawne 1 kieliszek
- Tymianek świeży gałązka
- Oliwa do smażenia
- Bulion 1 szkl.
- Natka pietruszki garść
Przygotowanie: Kurczaka pokrój na grube plastry i lekko rozbij. Dopraw dokładnie solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z łyżką masła. Wrzuć posiekany czosnek i smaż ok 1min. Szpinak umyj i osusz a następnie dodaj na patelnię. Całość duś na średniej mocy cały czas mieszając aż szpinak zmięknie i straci na objętości. Na końcu dopraw go sola oraz pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odstaw do przestygnięcia. Orzechy posiekaj. Na każdym kawałku mięsa ułóż łyżeczkę orzechów a następnie porcję szpinaku i dokładnie zwiń w zwarta roladkę. Całość dokładnie owiń plastrami wędzonego boczku a roladkę zepnij wykałaczką. Na rozgrzanej patelni obsmaż roladki z każdej strony aż zrobią się rumiane. Następnie wlej wino z tymiankiem i gotuj aż odparuje cały alkohol. Dolej bulion i gotuj całość aż płyn odparuje do połowy. Na końcu sos dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz zimne masło i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.