Quesadilla w kształcie dyni

Meksykańska przystawka w sam raz na Halloween. Do środka można dać różne warzywa, ale też mięso czy czerwoną fasolę.

 

Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 1/2 papryki
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • 50 g tartego sera cheddar

 

Paprykę i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Patelnię czyścimy. Placki tortilli wycinamy na kształt dyni. W jednej wycinamy oczy, usta i nos. Tą wyciętą kładziemy na rozgrzanej patelni i chwilę podgrzewamy, aż się zabrązowi od spodu. Ściągamy. Na tę samą patelnię układamy drugi placek tortilli, posypujemy mozzarellą, posypujemy papryką, cebulą i kukurydzą, a następnie cheddarem. Przykrywamy wcześniej podsmażoną tortillą. Patelnie przykrywamy pokrywką i podsmażamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Podajemy posypaną szczypiorkiem i z ulubionym sosem

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności