Całkowicie wegetariańskie danie, bardzo sycące dzięki cennej w białko soczewicy.
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- 200g zielonej soczewicy
- 1 marchew
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- jajko
- ocet balsamiczny
- 200g makaronu, np. linguine
- oliwa
Przygotowanie:
Soczewicę wypłucz, zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości, około 20-25 minut. Ostudź.
Drobno pokrojone 1 cebulę i 1 ząbek czosnku zeszklij na oliwie. Dodaj startą na drobnych oczkach marchew, podsmaż do miękkości.
Połącz soczewicę, marchew z cebulą i czosnkiem. 1/3 masy zblenduj i dodaj do całości.
Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem, dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, usmaż je na patelni z każdej strony.
W małym garnku zeszklij cebulę i podduś z czosnkiem, dodaj puszkę pomidorów, dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym i gotuj do zgęstnienia sosu.
W dużym garnku ugotuj makaron i połącz z pulpecikami, sosem i listkami bazylii.