Pulpeciki z soczewicą

Całkowicie wegetariańskie danie, bardzo sycące dzięki cennej w białko soczewicy.

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • jajko
  • ocet balsamiczny
  • 200g makaronu, np. linguine
  • oliwa

Przygotowanie:

Soczewicę wypłucz, zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości, około 20-25 minut. Ostudź.

Drobno pokrojone 1 cebulę i 1 ząbek czosnku zeszklij na oliwie. Dodaj startą na drobnych oczkach marchew, podsmaż do miękkości.

Połącz soczewicę, marchew z cebulą i czosnkiem. 1/3 masy zblenduj i dodaj do całości.

Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem, dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, usmaż je na patelni z każdej strony.

W małym garnku zeszklij cebulę i podduś z czosnkiem, dodaj puszkę pomidorów, dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym i gotuj do zgęstnienia sosu.

W dużym garnku ugotuj makaron i połącz z pulpecikami, sosem i listkami bazylii.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności