Pudding chlebowy

Pudding chlebowy to idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek owoców

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 250 g czerstwego pieczywa, np. chałka
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g rabarbaru
  • garść płatków migdałów

Pieczywo kroimy w kromki. Rabarbar kroimy w kostkę. W misce łączymy jajka, mleko, śmietanę oraz cukier. W powstałej mieszance maczamy kromki pieczywa i układamy je w naczyniu żaroodpornym, przekładając kawałkami rabarbaru. Całość zalewamy pozostałą mieszanką jajeczną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 30 minut, następnie posypujemy płatkami migdałów i dopiekamy jeszcze 10-15 minut. Podajemy na ciepło.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności