Nieco orientalna forma podania naszej polskiej ryby. Jeśli wolimy łagodne dania, zamiast ostrej papryczki można użyć słodkiej.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 wypatroszone pstrągi
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 limonka
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- do podania: 1-2 papryczki chili, świeża kolendrą, limonki
Ostrym nożem ściągamy łuski z pstrągów, a następnie nacinamy skórę w poprzek w kilku miejscach.
W moździerzu umieszczamy: obrane ząbki czosnku, obrany i pokrojony imbir, sok wyciśnięty z limonki, gałązki kolendry, cukier i pastę z tamaryndowca. Wszystko ucieramy na w miarę gładką pastę.
Marynatą nacieramy ryby z zewnątrz oraz wewnątrz i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Ryby smażymy na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż się zezłocą.
Podajemy z cząstkami limonki, posypane posiekaną papryczką i kolendrą.