Pstrąg w imbirze z patelni

Nieco orientalna forma podania naszej polskiej ryby. Jeśli wolimy łagodne dania, zamiast ostrej papryczki można użyć słodkiej.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 limonka
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • do podania: 1-2 papryczki chili, świeża kolendrą, limonki

Ostrym nożem ściągamy łuski z pstrągów, a następnie nacinamy skórę w poprzek w kilku miejscach.

W moździerzu umieszczamy: obrane ząbki czosnku, obrany i pokrojony imbir, sok wyciśnięty z limonki, gałązki kolendry, cukier i pastę z tamaryndowca. Wszystko ucieramy na w miarę gładką pastę.

Marynatą nacieramy ryby z zewnątrz oraz wewnątrz i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Ryby smażymy na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż się zezłocą.

Podajemy z cząstkami limonki, posypane posiekaną papryczką i kolendrą.

 

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności