Składniki:
- cały kurczak
- 1 cytryna
- 50g masła
- 3 ząbki czosnku
Przyprawa do kurczaka:
- sól, pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 3 gałązki rozmarynu
Połącz sól, pieprz, paprykę wędzoną, drobno pokrojone igły z jednej gałązki rozmarynu i miękkie masło.
Wyjmij kurczaka z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem.
Natrzyj kurczaka od zewnątrz przygotowaną mieszanką ziół i przypraw.
Przekrój cytrynę i włóż razem z dwiema gałązkami rozmarynu oraz czosnkiem do wewnątrz kurczaka.
Włóż kurczaka do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1 godzinę i 15 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu przykryj kurczaka folią i odłóż na 15 minut aby odpoczął.
Podaj z ziemniakami i sałatką.