Szybkowary – La Bonita

Szybkowary La Bonita

Na gotowanie trzeba mieć czas, dlatego świetnym rozwiązaniem do kuchni jest także szybkowar. To wspaniałe urządzenie dla zapracowanych, żyjących aktywnie i szybko albo po prostu nieprzedających za przygotowywaniem skomplikowanych dań przez kilka godzin.

Szybkowary mają wiele zalet i będą ogromną pomocą – dzięki nim można szybko ugotować smaczne i zdrowe danie, nie tracąc na to zbyt wiele czasu. Poznaj zalety szybkowaru Rapido marki La Bonita, idealnego do wszystkich rodzajów kuchenek, również płyt indukcyjnych.

Błyskawiczne i zdrowe gotowanie

Szybkowar Rapido to świetny pomocnik w każdej kuchni, stworzony specjalnie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu, ale chcą zdrowo się odżywiać. Pozwala szybko przygotować smaczne, niskokaloryczne i pełnowartościowe posiłki. Jest godną rozważenia alternatywą dla tradycyjnej metody gotowania oraz innowacyjnych robotów kuchennych, gdyż pozwala przygotować zdrowe domowe posiłki w znacznie krótszym czasie. Będzie też dobrym pomysłem dla młodych matek, które nie mają zbyt wiele czasu na kuchenne obowiązki.

Szybkowar chętnie wybierają też osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu – zredukowany czas gotowania oznacza więcej składników odżywczych. W ten sposób można ich zachować aż o 50 proc. więcej. Przyrządzane w ten sposób produkty spożywcze są lekkostrawne, zachowują nie tylko witaminy i minerały, ale także smak i aromat oraz swoją strukturę.

Szybkowar Rapido – wydajny i estetyczny

Wydajny, niezwykle funkcjonalny i solidnie wykonany szybkowar pozwala na szybkie przyrządzanie potraw. Wygodny system otwierania szybkowaru sprawia, że jest bardzo łatwy w obsłudze, dlatego znacznie ułatwi pracę osobom, które nie przepadają za gotowaniem lub nie mają na to czasu.

Szybkowar wykonano z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10 – jest odporny na uszkodzenia, korozję, działanie wysokiej temperatury i zarysowania, a także bardzo łatwy w pielęgnacji. Wewnątrz tego wyjątkowego urządzenia ze stali nierdzewnej jest też praktyczna miarka, aby odmierzanie składników nie stanowiło kłopotu.  

Szybkowar Rapido posiada także pokrywę z blokadą, która odróżnia go od tradycyjnych garnków. Dzięki temu systemowi otwarcie urządzenia podczas gotowania nie jest możliwe – gdy danie będzie gotowe, blokada zwolni się automatycznie. Warto jednak chwilę odczekać, nie otwierać pokrywy od razu, lecz uchylić ją i wypuścić nadmiar pary.

Na czym polega gotowanie w szybkowarze?

Do naczynia należy włożyć wybrane produkty i podlać je wodą – około 1/4 litra – następnie ustawić na kuchence i ją włączyć, aby ogrzewana woda zaczęła odparowywać. Wszystkie składniki trzeba włożyć razem, gdyż po zamknięciu pokrywy nie będzie już do nich dostępu – nawet aby dodać przyprawy i zioła.

Szybkowar, dzięki specjalnej pokrywie, jest przez cały czas szczelnie zamknięty, a wewnątrz podnosi się ciśnienie, czego efektem jest znacznie krótszy czas przyrządzania potraw. Potrawy przygotują się niemal same, dlatego garnek ciśnieniowy jest nieocenionym wsparciem na co dzień, ale też podczas szykowania obiadu z okazji uroczystości rodzinnych.

Co można ugotować w szybkowarze?

W ten sposób można ugotować różne produkty czy dania – między innymi pieczeń, filety z piersi z kurczaka, rosół i inne zupy, ziemniaki, a nawet groch czy fasolę bez wcześniejszego namaczania. Nie jest natomiast polecane gotowanie drobnych kasz (jak manna czy jęczmienna) ani podgrzewanie zup krem oraz musów i przecierów dla dzieci, gdyż mogą one doprowadzić do uszkodzenia urządzenia – zatkania zaworu.

Gotowanie w szybkowarze jest popularne od lat, gdyż nie zabiera wiele czasu, a ponadto jest banalnie proste i pozwala zaoszczędzić energię oraz wodę. Mając wydajny i wysokiej jakości szybkowar, nie musisz stać przy kuchni kilka godzin. Czas gotowania jest do 70 proc. krótszy w porównaniu do tradycyjnych sposobów, gdyż gotowanie zachodzi w podwyższonym ciśnieniu.

Nowoczesny szybkowar Rapido to świetne rozwiązanie, jeśli codzienny pośpiech nie pozwala na czasochłonne gotowanie metodą tradycyjną.