Szybkie i proste śniadanie, które można podać na wiele sposobów. Zamiast owoców świetnie będzie pasował dżem lub jogurt, a miód można zamienić na dowolny inny słodki dodatek (np. syrop z agawy czy słodzik).
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 100 g owoców jagodowych
- miód, syrop klonowy lub cukier puder do podania
Jajka mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mleko, ricottę, mąkę, proszek, sól i cukier i mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto (ok. 1 łyżka na 1 placuszek) i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy ze świeżymi owocami i np. z miodem, syropem