Placuszki z ricotty z owocami – La Bonita

Placuszki z ricotty z owocami

Szybkie i proste śniadanie, które można podać na wiele sposobów. Zamiast owoców świetnie będzie pasował dżem lub jogurt, a miód można zamienić na dowolny inny słodki dodatek (np. syrop z agawy czy słodzik).

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g owoców jagodowych
  • miód, syrop klonowy lub cukier puder do podania

 

Jajka mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mleko, ricottę, mąkę, proszek, sól i cukier i mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto (ok. 1 łyżka na 1 placuszek) i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy ze świeżymi owocami i np. z miodem, syropem

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności