Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego 250g
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 1 jabłko
- łyżka masła
- łyżeczka miodu
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka połącz z serkiem wiejskim a następnie z mąką i cukrem.
Białka ubij ze szczyptą soli, połącz ubite białka z pozostałymi składnikami.
Powstałe ciasto na placki powinno być dość płynne.
Rozgrzej patelnię, rozprowadź na niej odrobinę oleju.
Nakładaj po łyżce ciasta. Smaż z jednej strony do powstania charakterystycznych bąbli.
Przewróć na drugą stronę i smaż maksymalnie minutę.
W międzyczasie pokrój jabłko w kostkę. Na patelni po smażeniu placków rozpuść masło, dodaj jabłka, wlej miód i podduś całość kilka minut aż jabłka zmiękną.
Podaj placki z gorącymi, duszonymi jabłkami.