Placki z serka wiejskiego z prażonymi jabłkami

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego 250g
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 jabłko
  • łyżka masła
  • łyżeczka miodu
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek.

Żółtka połącz z serkiem wiejskim a następnie z mąką i cukrem.

Białka ubij ze szczyptą soli, połącz ubite białka z pozostałymi składnikami.

Powstałe ciasto na placki powinno być dość płynne.

Rozgrzej patelnię, rozprowadź na niej odrobinę oleju.

Nakładaj po łyżce ciasta. Smaż z jednej strony do powstania charakterystycznych bąbli.

Przewróć na drugą stronę i smaż maksymalnie minutę.

W międzyczasie pokrój jabłko w kostkę. Na patelni po smażeniu placków rozpuść masło, dodaj jabłka, wlej miód i podduś całość kilka minut aż jabłka zmiękną.

Podaj placki z gorącymi, duszonymi jabłkami.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności