Placki z kalafiora i fety

Placki z kalafiora i fety to idealny pomysł na lekki obiad lub przekąskę. Idealnie komponują się z kwaśnym jogurtem greckim i natką pietruszki. Gotowe placuszki świetnie znoszą mrożenie, więc można je zrobić na zapas.

Składniki:

  • 1 kalafior, pocięty na małe kawałki (600-700 g)
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 50 ml mleka lub wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Do podania: jogurt grecki, natka pietruszki, cząstki cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kalafiora rozkładamy na blaszce do pieczenia, polewamy lekko oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 20-30 minut, aż kalafior zmięknie i nabierze lekko brązowej barwy.

Gotowy kalafior rozgniatamy, np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto małymi porcjami. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z jogurtem greckim, natką pietruszki i cząstkami cytryny.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności