Placki z kalafiora i fety to idealny pomysł na lekki obiad lub przekąskę. Idealnie komponują się z kwaśnym jogurtem greckim i natką pietruszki. Gotowe placuszki świetnie znoszą mrożenie, więc można je zrobić na zapas.
Składniki:
- 1 kalafior, pocięty na małe kawałki (600-700 g)
- oliwa z oliwek
- 1 jajko
- 100 g sera feta
- 70 g mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 50 ml mleka lub wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do podania: jogurt grecki, natka pietruszki, cząstki cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kalafiora rozkładamy na blaszce do pieczenia, polewamy lekko oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 20-30 minut, aż kalafior zmięknie i nabierze lekko brązowej barwy.
Gotowy kalafior rozgniatamy, np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto małymi porcjami. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z jogurtem greckim, natką pietruszki i cząstkami cytryny.