Placki z cukinii

Szybki i zdrowy obiad w pół godziny. Placki z cukinii z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany, posypane naszymi ulubionymi ziołami.  

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka mleka lub wody
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

    1. Cukinię zetrzyj na tarce, posól i odłóż na kilka minut.
    2. W osobnym naczyniu połącz mąkę, jajko i mleko (lub wodę).
    3. Odciśnij nadmiar wody z cukinii, dodaj do reszty składników, dopraw pieprzem.
    4. Rozgrzej olej na patelni.
    5. Nakładaj po łyżce ciasta i smaż na małym ogniu aż do zarumienienia.
    6. Podawaj z jogurtem lub śmietaną i świeżymi ziołami.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności