Delikatny krem z kalafiora, z pikantnym dodatkiem w postaci ostrej śmietany z chili i papryką wędzoną. Możemy podać go z dodatkiem pieczywa, oliwy z oliwek i podsmażonego świeżego kalafiora
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 kg kalafiora1
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól
Pikantny krem:
- 1/2 opakowania śmietany do zupy
- 1/2 łyżeczki papryki chili cayenne
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Do podania: oliwa z oliwek, natka pietruszki, pieczywo, podsmażony świeży kalafior
Różyczki kalafiora wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Zupę ściągamy z ognia i blendujemy na gładki, jednolity krem. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, najlepiej świeżo mielonego, solą i gałką muszkatołową. Zupę podajemy z pikantnym kremem i dodatkami.