Piersi z kurczaka pieczone w cytrynie i ziołach – La Bonita

Piersi z kurczaka pieczone w cytrynie i ziołach

To jeden z tych ekspresowych obiadów dla całej rodziny. Dzięki cytrynie kurczak jest soczysty, a pozostałe dodatki dają potrawie śródziemnomorskiego klimatu..

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 cytryny
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso układamy w formie do pieczenia. Dodajemy obrany czosnek, oliwę, oregano, sok z 2 cytryn i skórkę z 1. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry i również układamy w formie. Solimy i dodajemy pieprzu. Całość mieszamy dokładnie, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200°C przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i podpiekamy jeszcze 10 minut. W międzyczasie możemy polewać mięso w trakcie pieczenia marynatą. Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności