To jeden z tych ekspresowych obiadów dla całej rodziny. Dzięki cytrynie kurczak jest soczysty, a pozostałe dodatki dają potrawie śródziemnomorskiego klimatu..
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 cytryny
- kilka gałązek świeżego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso układamy w formie do pieczenia. Dodajemy obrany czosnek, oliwę, oregano, sok z 2 cytryn i skórkę z 1. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry i również układamy w formie. Solimy i dodajemy pieprzu. Całość mieszamy dokładnie, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200°C przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i podpiekamy jeszcze 10 minut. W międzyczasie możemy polewać mięso w trakcie pieczenia marynatą. Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami.