Pierś kaczki z buraczkami w syropie klonowym

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 4 ugotowane buraki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomarańcza świeży rozmaryn
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa.

Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz z kaczki się wytopi, a skórka stanie się rumiana i chrupiąca. Przekręcamy filety z kaczki na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Mięso będzie idealnie usmażone, jak po naciśnięciu go palcem będzie w pół sprężyste. Kaczka powinna być średnio wysmażona, czyli różowa i soczysta w środku. Usmażone piersi układamy na ręczniku papierowym skórą do góry, aby mięso odpoczęło.

Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy i dodajemy sok z pomarańczy. Dodajemy świeży rozmaryn i buraczki pokrojone w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zimne masło, które zagęści sos. Piersi kaczki kroimy w plasterki i układamy na talerzu, dodajemy buraczki w sosie i możemy podawać. Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności