Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 4 ugotowane buraki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka masła
- 1 pomarańcza świeży rozmaryn
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa.
Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz z kaczki się wytopi, a skórka stanie się rumiana i chrupiąca. Przekręcamy filety z kaczki na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Mięso będzie idealnie usmażone, jak po naciśnięciu go palcem będzie w pół sprężyste. Kaczka powinna być średnio wysmażona, czyli różowa i soczysta w środku. Usmażone piersi układamy na ręczniku papierowym skórą do góry, aby mięso odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy i dodajemy sok z pomarańczy. Dodajemy świeży rozmaryn i buraczki pokrojone w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zimne masło, które zagęści sos. Piersi kaczki kroimy w plasterki i układamy na talerzu, dodajemy buraczki w sosie i możemy podawać. Smacznego!