Pierożki z kurczakiem i selerem na parze – La Bonita
Pierożki z kurczakiem i selerem na parze

Pierożki z kurczakiem i selerem na parze

Pierożki z kurczakiem i selerem na parze

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

Farsz:

  • Mięso mielone z kurczaka 500g
  • Kolendra świeża garść
  • Seler naciowy 3-4 łodygi
  • Czosnek 2 ząbki
  • Por ok 10cm białej części
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Olej sezamowy kilka kropli

Ciasto:

  • Mąka pszenna 2 szkl.
  • Woda ok 3/4szkl.
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Jajko 1szt

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej elastycznej konsystencji – w razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i odstaw.
Por oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Kolendrę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa wsyp do miski z mielonym mięsem. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkuj do grubości ok 2-3 mm. A następnie wytnij z niego okrągłe placki o średnicy ok 10-15 cm. Na środku każdego z placków umieść łyżeczkę farszu. Wolne brzegi posmaruj wodą lub roztrzepanym jajkiem i zwiń do postaci pierożka (wg. Uznania). Tak przygotowane układamy na sitku do gotowania na parze, wysmarowanym olejem. Ważne aby pierożki się nie dotykały podczas gotowania. Pierożki gotujemy ok 15 minut aż kurczak będzie ugotowany (nie może być różowy!!).

Pierożki podajemy z sosem sojowym z kolendrą i czosnkiem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności