Pierogi ze słodką kapustą

Nietypowe, bo z nadzieniem ze słodkiej kapusty, pierogi wigilijne.

Liczba porcji: ok. 50 sztuk

Składniki:

Składniki na farsz:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 duże cebule
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki masła

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 łyżka oleju
  • 250-300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli

 

Kapustę kroimy w ćwiartki i gotujemy w dużym garnku z lekko posoloną wodą, aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę i rumienimy. W międzyczasie ugotowaną kapustę drobno siekamy i dodajemy do podsmażonej cebulki. Dorzucamy resztę masła i chwilę wszystko razem dusimy. Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Studzimy.

Kiedy farsz się studzi przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy sól oraz oliwę, a następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Dolewamy do momentu, aż ciasto da się zagnieść w gładką, elastyczną kulę. Można ten proces wykonać np. w robocie kuchennym. Ciasto odstawiamy na 30 minut pod przykryciem do odpoczęcia.

Dzielimy ciasto na 3-4 części. Każdą wałkujemy bardzo cienko, podsypując mąką w razie potrzeby. Szklanką wycinamy kółka, nakładamy po 1-2 łyżeczki farszu i lepimy pierogi.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy pierogi. Gotujemy ok. 2-3 minuty od czasu wypłynięcia, na średnim ogniu, co chwilę mieszając.

Pierogi możemy podać polane smażoną cebulką.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności