Nietypowe, bo z nadzieniem ze słodkiej kapusty, pierogi wigilijne.
Liczba porcji: ok. 50 sztuk
Składniki:
Składniki na farsz:
- 1 mała główka kapusty
- 2 duże cebule
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki masła
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżka oleju
- 250-300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka soli
Kapustę kroimy w ćwiartki i gotujemy w dużym garnku z lekko posoloną wodą, aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę i rumienimy. W międzyczasie ugotowaną kapustę drobno siekamy i dodajemy do podsmażonej cebulki. Dorzucamy resztę masła i chwilę wszystko razem dusimy. Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Studzimy.
Kiedy farsz się studzi przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy sól oraz oliwę, a następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Dolewamy do momentu, aż ciasto da się zagnieść w gładką, elastyczną kulę. Można ten proces wykonać np. w robocie kuchennym. Ciasto odstawiamy na 30 minut pod przykryciem do odpoczęcia.
Dzielimy ciasto na 3-4 części. Każdą wałkujemy bardzo cienko, podsypując mąką w razie potrzeby. Szklanką wycinamy kółka, nakładamy po 1-2 łyżeczki farszu i lepimy pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy pierogi. Gotujemy ok. 2-3 minuty od czasu wypłynięcia, na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
Pierogi możemy podać polane smażoną cebulką.