Pierogi z soczewicą zawierają bardzo dużo białka i mogą konkurować z mięsnymi a dodatek papryki urozmaica farsz.
Farsz:
- 250 gram czerwonej soczewicy
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- łyżeczka wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Soczewicę opłucz na sitku pod zimną, bieżącą wodą.
- Zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości około 15 minut. Posól pod koniec gotowania. Wystudź.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż przez chwilę.
- Dodaj świeżą paprykę i duś ją do miękkości.
- Połącz wystudzoną soczewicę z cebulą, papryką i czosnkiem. Dopraw papryką wędzoną i pieprzem.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml bardzo gorącej wody
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
- Mąkę zalej gorącą wodą, dodaj masło.
- Wymieszaj składniki łyżką.
- Odłóż na chwilę. Gdy składniki będą jeszcze ciepłe ale nie będą parzyły w palce wyrób gładkie ciasto. Wyrabiaj kilka minut.
- Ciasto podziel na kilka części. Jedną część rozwałkuj a resztę schowaj do miski i przykryj.
- Z każdego rozwałkowanego kawałka ciasta wykrajaj np. szklanką koła, na środek każdego koła nałóż łyżeczkę farszu.
- Zlep wolne brzegi ciasta i odkładaj pierogi np. na kawałek papieru do pieczenia lub stolnicę.
- Gotuj pierogi partiami, po kilka sztuk w osolonej wodzie przez około 4 minut od wypłynięcia.
- Pierogi podaj z odrobiną masła i świeżymi lub suszonymi ziołami.