Pierogi z soczewicą i papryką

Pierogi z soczewicą zawierają bardzo dużo białka i mogą konkurować z mięsnymi a dodatek papryki urozmaica farsz.

Farsz:

  •  250 gram czerwonej soczewicy
  •  1 papryka czerwona
  •  1 duża cebula
  •  sól, pieprz
  •  łyżeczka wędzonej papryki
  •  2 ząbki czosnku
  •  łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Soczewicę opłucz na sitku pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości około 15 minut. Posól pod koniec gotowania. Wystudź.
  3. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż przez chwilę.
  4. Dodaj świeżą paprykę i duś ją do miękkości.
  5. Połącz wystudzoną soczewicę z cebulą, papryką i czosnkiem. Dopraw papryką wędzoną i pieprzem.

 

Ciasto:

  •  400 g mąki pszennej
  •  250 ml bardzo gorącej wody
  •  2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę zalej gorącą wodą, dodaj masło.
  2. Wymieszaj składniki łyżką.
  3. Odłóż na chwilę. Gdy składniki będą jeszcze ciepłe ale nie będą parzyły w palce wyrób gładkie ciasto. Wyrabiaj kilka minut.
  4. Ciasto podziel na kilka części. Jedną część rozwałkuj a resztę schowaj do miski i przykryj.
  5. Z każdego rozwałkowanego kawałka ciasta wykrajaj np. szklanką koła, na środek każdego koła nałóż łyżeczkę farszu.
  6. Zlep wolne brzegi ciasta i odkładaj pierogi np. na kawałek papieru do pieczenia lub stolnicę.
  7. Gotuj pierogi partiami, po kilka sztuk w osolonej wodzie przez około 4 minut od wypłynięcia.
  8. Pierogi podaj z odrobiną masła i świeżymi lub suszonymi ziołami.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności