Azjatyckie, mięsne, smażone pierożki owinięte w papier ryżowy. Podajemy z sosem sojowym lub innym ulubionym sosem azjatyckim.
Liczba porcji: 8-10
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 16-20 arkuszy papieru ryżowego
- 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- olej sezamowy do smażenia
- do podania: sos sojowy, posiekany szczypiorek, prażony sezam
Dymkę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami (oprócz papieru ryżowego). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju sezamowego i podsmażamy mięsa, aż nie będzie surowe. Odstawiamy i studzimy. Przygotowujemy szeroki talerz lub miskę z zimną wodą. Maczamy w niej jeden arkusz papieru, kładziemy na desce, nakładamy 2-3 łyżki nadzienia i zawijamy jak krokiety. Moczymy kolejny arkusz i zawijamy tego samego pieroga ponownie, w druga warstwę. Powtarzamy tak do wyczerpania nadzienia.
Na patelni ponownie rozgrzewamy trochę oleju sezamowego i smażymy pierożki na średnim ogniu, aż się ładnie zbrązowi.
Podajemy na ciepło z wybranym sosem.