Pierogi z ciasta ryżowego z mięsnym nadzieniem

Azjatyckie, mięsne, smażone pierożki owinięte w papier ryżowy. Podajemy z sosem sojowym lub innym ulubionym sosem azjatyckim.

Liczba porcji: 8-10

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 16-20 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej sezamowy do smażenia
  • do podania: sos sojowy, posiekany szczypiorek, prażony sezam

Dymkę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami (oprócz papieru ryżowego). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju sezamowego i podsmażamy mięsa, aż nie będzie surowe. Odstawiamy i studzimy. Przygotowujemy szeroki talerz lub miskę z zimną wodą. Maczamy w niej jeden arkusz papieru, kładziemy na desce, nakładamy 2-3 łyżki nadzienia i zawijamy jak krokiety. Moczymy kolejny arkusz i zawijamy tego samego pieroga ponownie, w druga warstwę. Powtarzamy tak do wyczerpania nadzienia.

Na patelni ponownie rozgrzewamy trochę oleju sezamowego i smażymy pierożki na średnim ogniu, aż się ładnie zbrązowi.

Podajemy na ciepło z wybranym sosem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności