Pyszny dodatek do dania głównego lub podane jako przystawka z sosem czosnkowym.
Składniki:
- ziemniaki, 2 sztuki na osobę
- olej, około łyżeczki na 1 ziemniak
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- czosnek, 2-3 ząbki
- jogurt grecki, 150 g
- majonez, 2 łyżeczki
- sól, pieprz
do podania: natka pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotuj sos. Połącz jogurt, majonez, sól i pieprz według smaku. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj. Przykryj pojemnik z sosem i włóż do lodówki na czas przygotowania ziemniaków.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i osusz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Delikatnie natnij cały ziemniak w odstępach około 1 mm, uważając aby nie przeciąć ich do końca.
- Natrzyj ziemniaki olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posiekaj igły rozmarynu i posyp nimi ziemniaki.
- Piecz około 30 minut, do zarumienienia.
- Podaj z sosem czosnkowym i posyp natką pietruszki.