Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pyszny dodatek do dania głównego lub podane jako przystawka z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • ziemniaki, 2 sztuki na osobę
  • olej, około łyżeczki na 1 ziemniak
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  •  czosnek, 2-3 ząbki
  •  jogurt grecki, 150 g
  •  majonez, 2 łyżeczki
  •  sól, pieprz

do podania: natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Przygotuj sos. Połącz jogurt, majonez, sól i pieprz według smaku. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj. Przykryj pojemnik z sosem i włóż do lodówki na czas przygotowania ziemniaków.
  • Ziemniaki dokładnie wyszoruj i osusz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Delikatnie natnij cały ziemniak w odstępach około 1 mm, uważając aby nie przeciąć ich do końca.
  • Natrzyj ziemniaki olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posiekaj igły rozmarynu i posyp nimi ziemniaki.
  • Piecz około 30 minut, do zarumienienia.
  • Podaj z sosem czosnkowym i posyp natką pietruszki.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności