Na frytki nadają się nie tylko ziemniaki. Wszystkie warzywa korzeniowe możemy przyrządzić w ten sposób. Dzięki pieczeniu zamiast smażenia nie stracimy tylu wartości odżywczych i frytki będą dużo mniej kaloryczne. Możemy je podać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały burak
- kawałek selera
- 1 ziemniak
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy, np. wędzona papryka, chili, tymianek, oregano
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski.
Wrzucamy do miski i dodajemy olej oraz wybrane przyprawy. Dobrze mieszamy.
Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika (termoobieg). Po 15 minutach przewracamy warzywa na drugą stronę i pieczemy jeszcze 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo przypieczone lubimy.
Podajemy np. z ulubionymi sosami posypane natką pietruszki.