Pieczone frytki z warzyw korzeniowych

Na frytki nadają się nie tylko ziemniaki. Wszystkie warzywa korzeniowe możemy przyrządzić w ten sposób. Dzięki pieczeniu zamiast smażenia nie stracimy tylu wartości odżywczych i frytki będą dużo mniej kaloryczne. Możemy je podać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały burak
  • kawałek selera
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy, np. wędzona papryka, chili, tymianek, oregano

Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski.

Wrzucamy do miski i dodajemy olej oraz wybrane przyprawy. Dobrze mieszamy.

Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika (termoobieg). Po 15 minutach przewracamy warzywa na drugą stronę i pieczemy jeszcze 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo przypieczone lubimy.

Podajemy np. z ulubionymi sosami posypane natką pietruszki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności