Biała kiełbasa zapieczona w kremowym sosie z białego wina, cebuli i tymianku to niecodzienna forma podania klasycznego, wielkanocnego dania. Świetnie znosi odgrzewanie, więc można ją przygotować dzień wcześniej i jedynie podgrzać przed świątecznym obiadem.
Składniki:
- 6 szt. białej kiełbasy (500 g)
- 2 duże cebule (400 g)
- 2 łyżki oleju
- 250 ml białego, wytrawnego wina
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 czubate łyżeczki chrzanu tartego
- świeży tymianek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Podsmażamy, aż się zarumieni. Wlewamy wino i dusimy, aż alkohol wyparuje. Dodajemy śmietankę, chrzan, sól, pieprz oraz gałązki świeżego tymianku i jeszcze chwilę dusimy, aż całość lekko zgęstnieje. Sos przelewamy do formy do zapiekania. Układamy na nim kiełbasy i posypujemy jeszcze świeżym tymiankiem. Pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy na ciepło.