Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa zapieczona w kremowym sosie z białego wina, cebuli i tymianku to niecodzienna forma podania klasycznego, wielkanocnego dania. Świetnie znosi odgrzewanie, więc można ją przygotować dzień wcześniej i jedynie podgrzać przed świątecznym obiadem.

Składniki:

  • 6 szt. białej kiełbasy (500 g)
  • 2 duże cebule (400 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 czubate łyżeczki chrzanu tartego
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Podsmażamy, aż się zarumieni. Wlewamy wino i dusimy, aż alkohol wyparuje. Dodajemy śmietankę, chrzan, sól, pieprz oraz gałązki świeżego tymianku i jeszcze chwilę dusimy, aż całość lekko zgęstnieje. Sos przelewamy do formy do zapiekania. Układamy na nim kiełbasy i posypujemy jeszcze świeżym tymiankiem. Pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy na ciepło.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności