Lekki i puszysty deser truskawkowo-mleczny, idealny w sezonie letnim.
Składniki na 4 szklanki:
- galaretka truskawkowa
- galaretka krystaliczna
- mleko skondensowane niesłodzone, 250 ml, zimne
- świeże truskawki do podania
- 300 ml gorącej wody
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę. Zalej galaretkę truskawkową 150 ml gorącej wody i dobrze wymieszaj. Odłóż do wystudzenia.
2. Połowę schłodzonego mleka skondensowanego ubij mikserem aż podwoi swoją objętość.
3. Dodaj rozpuszczoną galaretkę i połącz. Szklanki połóż ukośnie na innym naczyniu, np. szklance lub słoiku. Wypełnij każdą do połowy objętości, odłóż do schłodzenia na kilkanaście minut.
4. Zalej galaretkę krystaliczną gorącą wodą i pozostaw do ostudzenia. Ubij pozostałe mleko i połącz z ostudzoną galaretką. Wypełnij szklanki pianką i odłóż do lodówki.
5. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.