Piadina z gruszkami i 3 serami

Bardzo szybka w przygotowaniu potrawa oparta na włoskim pszennym placku – pianinie. Można je coraz częściej kupić w supermarketach.

Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 1 placek piadiny (można zastąpić spodem do pizzy)
  • 1 gruszka
  • 100 g ricotty
  • 50 g sera gorgonzola
  • 70 g tartej mozzarelli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • garść orzechów włoskich
  • miód do podania

Gruszkę kroimy w plastry, wykrawamy gniazda nasienne. Placek smarujemy ricottą. Następnie układamy gruszki, posypujemy pozostałymi serami, listkami tymianku oraz orzechami włoskimi. Pieczemy w 230°C przez 5-10 minut, aż całość ładnie się zarumieni.

Podajemy na ciepło, polaną miodem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności