Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Paszteciki w wersji dla leniwych – z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Najlepiej smakują na ciepło, podane z barszczem. Zamiast czarnuszki można je posypać np. sezamem lub kminkiem.

Liczba porcji: 20 sztuk

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 250 g mrożonych grzybów
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • czarnuszka do posypania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Szalotkę drobno siekamy. Kapustę kroimy, grzyby również jeśli są w bardzo dużych kawałkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy dymkę. Dodajemy grzyby i smażymy 5 minut. Następnie dorzucamy kapustę i ponownie podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na każdą połówkę wykładamy nadzienie, zawijamy, sklejamy i kroimy na mniejsze kawałki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności