Włoski makaron z warzywami i maślanym sosem. Warzywa można modyfikować w zależności od tego, na co jest sezon i co mamy w lodówce
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 100 g groszku mrożonego
- 1 marchewka
- 1/2 cukinii lub 1 mała
- 250 g pomidorków
- 1 szalotka
- 300 g makaronu spaghetti
- 80 g parmezanu
- 100 g masła
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz
- świeża bazylia do podania
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Cukinię kroimy w ćwierć plasterki, pomidorki na pół, a szalotkę drobno siekamy. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na odrobinie masła podsmażamy najpierw szalotkę z marchewką – ściągamy. Na tej samej patelni podsmażamy cukinię i ściągamy z patelni.
Na patelnię dodajemy masło i mleko. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Dodajemy starty parmezan oraz suszone zioła. Mieszamy trzepaczką i trzymamy na małym ogniu, żeby parmezan się roztopił i połączył z sosem. Doprawiamy pieprzem. Następnie wrzucamy groszek i marchew z szalotką. Chwilę podgrzewamy mieszając. Dorzucamy pozostałe warzywa oraz makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, posypany świeżą bazylią.