Pasta primavera

Włoski makaron z warzywami i maślanym sosem. Warzywa można modyfikować w zależności od tego, na co jest sezon i co mamy w lodówce

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 100 g groszku mrożonego
  • 1 marchewka
  • 1/2 cukinii lub 1 mała
  • 250 g pomidorków
  • 1 szalotka
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 80 g parmezanu
  • 100 g masła
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz
  • świeża bazylia do podania

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Cukinię kroimy w ćwierć plasterki, pomidorki na pół, a szalotkę drobno siekamy. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na odrobinie masła podsmażamy najpierw szalotkę z marchewką – ściągamy. Na tej samej patelni podsmażamy cukinię i ściągamy z patelni.

Na patelnię dodajemy masło i mleko. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Dodajemy starty parmezan oraz suszone zioła. Mieszamy trzepaczką i trzymamy na małym ogniu, żeby parmezan się roztopił i połączył z sosem. Doprawiamy pieprzem. Następnie wrzucamy groszek i marchew z szalotką. Chwilę podgrzewamy mieszając. Dorzucamy pozostałe warzywa oraz makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, posypany świeżą bazylią.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności