Pascha to wielkanocny deser z twarogu. Można ją przygotować z gotowego sera, ale o wiele smaczniejsza będzie, jeśli zrobimy ser sami. Nie jest to trudne, ale wymaga więcej czasu, więc trzeba zacząć przygotowania 2 dni przed Wielkanocą
Składniki:
- 2 litry mleka (nie UHT)
- 500 g kwaśnej śmietany 18%
- 6 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, morele, daktyle, itp)
Mleko zagotowujemy w dużym garnku. W osobnej misce mieszamy trzepaczką jajka i śmietanę. Masę śmietanową dodajemy do zagotowanego mleka i zmniejszamy ogień na średni. Podgrzewamy całość co jakiś czas mieszając, aż wytrąci się ser i przezroczysta serwatka. Łyżką cedzakową przenosimy ser do sitka wyłożonego gazą. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy czymś ciężkim. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ser się odsączył.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy stopniowo ser. Na koniec dodajemy ekstrakt, skórkę z cytryny i bakalie. Mieszamy łyżką i wykładamy do wysokiej i wąskiej miski wyłożonej gazą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc, żeby pascha stężała.