Pascha

Pascha to wielkanocny deser z twarogu. Można ją przygotować z gotowego sera, ale o wiele smaczniejsza będzie, jeśli zrobimy ser sami. Nie jest to trudne, ale wymaga więcej czasu, więc trzeba zacząć przygotowania 2 dni przed Wielkanocą

Składniki:

  • 2 litry mleka (nie UHT)
  • 500 g kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, morele, daktyle, itp)

Mleko zagotowujemy w dużym garnku. W osobnej misce mieszamy trzepaczką jajka i śmietanę. Masę śmietanową dodajemy do zagotowanego mleka i zmniejszamy ogień na średni. Podgrzewamy całość co jakiś czas mieszając, aż wytrąci się ser i przezroczysta serwatka. Łyżką cedzakową przenosimy ser do sitka wyłożonego gazą. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy czymś ciężkim. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ser się odsączył.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy stopniowo ser. Na koniec dodajemy ekstrakt, skórkę z cytryny i bakalie. Mieszamy łyżką i wykładamy do wysokiej i wąskiej miski wyłożonej gazą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc, żeby pascha stężała.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności