Panna cotta z truskawkami

Panna cotta to pyszny włoski deser ze śmietany kremówki. Idealnie łączy się z owocami – my polecamy podać ją z truskawkami i miętą.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g truskawek
  • kilka gałązek mięty

 

Żelatynę dodajemy do mleka, mieszamy i odstawiamy, żeby napęczniała. W rondelku łączymy śmietankę, cukier i miąższ ze środka wanilii. Mieszamy i podgrzewamy, aż całość prawie się zagotuje. Wlewamy mleko z żelatyną i dokładnie mieszamy. Płyn przelewamy przez sitko do 2 pucharków lub szklaneczek i wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. W międzyczasie truskawki kroimy na małe kawałki, a listki mięty siekamy. Całość mieszamy i dodajemy do szklaneczek po stężeniu panna cotty.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności